Pregled pojmova

DAS Audio RAM audio Shure JBL Guil Geni electronics Sanyo Barco Neo-neon

B pojmovi

Balansirani signal

Signal koji putuje kroz dvije žice i podjeljen je u dva antifazna signala. Odašiljanjem balansiranog signala se postiže bolji omjer kvalitete budući da je signal istovremeno više imun na šumove i smetnje. Primanje signala zahtjeva diferencijalno pojačalo koje pojačava razlike antifaznog signala uz istovremeno poništavanje smetnji nastalih tokom prijenosa. Balansirani sustavi koriste se prilikom odašiljanja slabog signala preko velikih udaljenosti ili u audio studijima za reprodukciju aduio signala najviše kvalitete. Balanisrani sistem se koristi u TP* setupima kada je esencijalno korištenje nekoaksijalnih veza za prijenos podataka, audio ili video signala.

Bandwidth

Video Bandwidth.

Baseband Video

Odnosi se na nemodulirani kompozitni video signal sa frekvencijskim spektrom koji se proteže od par Hertza do više MHz.

BER

Pojam korišten u digitalnim krugovima za mjerenje točnosti odašiljanog i primanog digitalnog signala postignut mjerenjem vjerojatnosti greške.

Betacam

BETACAM i BETACAM SP su profesionalni formati za snimanje i playback videa. BETACAM koristi vrpce od ½ incha i komponentni video susta.

Betacam- SP

Digitalni video format koji je predstavio SONY. Format koristi MPEG kompresiju sa protokom od 18/Mbits/ sec. Omjer kompresije je vrlo visok 10:1. Kvaliteta izlaza je vrlo dobra s obzirom na visok stupanj kompresije zbog korištenja MPEG2 4:2:2 profila. Kasete koriste tehnologiju metalnih čestica i dolaze u dvije veličine. 60 minutne za rad na terenu i 184 minutne za studijske potrebe. Moguće je čitanje zapisa na analognim BETA trakama kako bi se postigla kompatibilnost.

Black Burst

Video signal koji se sastoji od sync i color burst signala koji stvaraju crnu sliku na ekranu.

Black Burst Generator

SPG.

Black Level

Razina DC napona posebnog dijela video signala koji odgovara crnim područjima u sceni videa. Razina crne se koristi kao referenca radi usporedbe s drugim tonovima slike ili drugiom video signalima.

Black Level Clamping

Postupak kojim se uspostavlja fixna razina DC za slikovni signal na početku skeniranja svake linije. Black level video signala se postavlja na predefiniranu razinu DC voltaže. Postupak se koristi npr. kada se treba miksati dva video signala i radi toga black level treba biti jednak.

Blacker Than Black

Oznaka dijela video signala koji je niži od black levela.Takav signal je nepoželjan unutar video signala, ali se povremeno pojavljuje zbog editiranja videa ili slabog odaziva transmisije video pojačala ili procesora. Ukoliko je mala razina prikazivanja below the black se u pravilu ignorira, ali ako su takve pojave česte i približe se vrhu sync razine moguća je nestabilnost slike. Nekada se namjerno kreiraju takvi signali radi postizanja specijalnih efekata ili zaštite videa.

Blanking Period

Period kada je ekran zatamnjen. Kada se elektronska zraka u monitoru ili TV-u opet iscrtava na početku nove linije ili novog polja. Blanking period se koristi kako bi se eliminirala pojava CRT povratne zrake kako ne bi bila vidljiva na monitoru. Promjena nastala za vrijeme tog perioda se naziva clean switching". (Vertical Interval Switching.)

Blooming

Vidljiv kada je dio video slike svijetliji od bijele boje zbog pogrešnog izlaganja ili radi jakog izvora svijetlosti. Blooming efekt distorzira boje i detelja u području osvjetljenom jakom svjetlosti. Ovaj efekt se može vidjeti kada čip za dekodiranje boja na TV-u pokvari.

Blue Key

Blue key je postupak koji dozvoljava umetanje video slike u preodređeno područje druge slike putem specijaliziranog hardvera. Primarna slika je slikana sa subjektom uz posebnu pozadinu plave boje. Plavo područje ovog signala se kasnije uklanja i druga slika se umeće na mjesto plave pozadine. Blue Key je vrlo važan proces za nastanak specijalnih efekata ili prilikom odašiljanja vijesti gdje se slika umeće iza voditelja. Ekstenzija Blue Keya je Chroma key.

BMP

Jednostavan Bit map format kreiran od Microsofta za Windows program. BMO format ne podržava kompresiju datoteka.

BNC

Vrsta konektora koji se koristi za signal visoke frekvencije u VCR-u, općoj video opremi i RF opremi.

Boost-cut

Dvo-direkcijska kontrola audio i video signala omogućuje podizanje i spuštanje razine signala.

Border

Granica izmežu dvije spojene video slike korištene u blue key tehnici. Specijalni efekt koji se može koristiti u video procesiranju kako bi se izmjenile granice slike.

Bounce Signal

Specijalno generirani video signal za testiranje prilikom kojeg se APL mijenja na niskoj razini te služi testiranju odaziva niskih frekvencija za video uređaje.

Burst

Color Burst*.

Bypassing

Monitoring neprocesiranog video signala. Npr. prilikom korištenja screen splittera, pretpregled generiranih specijalnih efekata na ekranu prije snimanja istih. Procesirani signal se promatra na pola ekrana dok je na drugoj polovici neprocesirani signal radi lakše usporedbe.

Pojmovnik
sačuvaj adresu ispis stranice