Pregled pojmova

DAS Audio RAM audio Shure JBL Guil Geni electronics Sanyo Barco Neo-neon

V pojmovi

Vertical Interval Switching

Kada jedan video signal zamjeni drugi dolazi do naglog prekida prvog signalu i ulaza drugog što iam za uzrok vidljivu promjeni na ekranu. Kako bi se izbjegao ovaj efekt promjena se obavlja u posebnom periodu koji se naziva i vertikalni interval i dozvoljava neprimjetnu zamjenu ukoliko oba izvora koriste genlock sustav.

Vga (video Graphics Array)

Grafički standard predstavljen od strane IBM-a za korištenje na osobnim računalima koji može prikazati grafike rezolucije (640 x 480) ili simultano do 256 boja.

VHS

Video Home System. Najrašireniji video format koji je razvio JVC(tm).

VHS-C

Standardni VHS sustav koristi kompaktne kasete koje makar imaju relativno kratko vrijeme zapisa su pogodne za korištenje u kamkorderima.

Video Bandwidth

Najveća frekvencija koji video signal može postići. Što je veći video bandwith bolja je kvaliteta slike. Video rekorderi mogu stvoriti širok bandwith kako bi generirali detlajnu sliku visoke kvalitete. Zahtjevi bandwitha za studio produkciju varira 5 do 200 MHz.

Video Camera

Kamera koja sadrži elektronički CCD Charged Coupled Device) sustav umjesto fotografskog filma. Uz dodatne elektronske sklopove koji generiraju pulseve boje i synca. Neke kamere su opremljene sa audio sklopovima kao što su mikrofoni, audio pojačala i dodatna audio elektronika. Profesionalne kamere kako bi imale što bolju sliku sadrže trostruki CCD sustav, svaki za jednu boju( red, green, blue) Gotovo sve profesionalne kaere sadrže genlock ulaz koji im omogućuje usklađivanje sa vanjskim izvorom.

-

Video Disc

Medij koji se koristi za snimanje audio i video informacija na disk, a veličine je regularnog LP vinyla.

Video Editing

Postupak spajanja odabranih dijelova jednog ili više videozapisa kako bi se stvorila nova editirana verzija. Tijekom video editing česta je upotreba specijalnih efekata kao što su cross fading, 3D efekti i sl. Profesionalno editiranje koristi specijalni time code koji se printa na svaki frejm videotrake što omogućuje preciznu reviziju pojedinih frejmova. Često se uz video editing simultano obavlja i audio editing.

Video Enhancer

Pojam vezan uz uređaj koji ispravlja problem na videozapisima. Uža definicija se odnosi na uređaj koji obnavlja gubitke visokih frekvencija na videozapisu poboljšavanjem visokofrekventnog spektra. Kontrole kao sharpness, definition, detail i sl. koriste se za poboljšavanje videa , uz koji često dolazi do pojave drugog problema, a to je pojava snijega na ekranu koji samo najkvalitetniji hardver uspješno zaobilazi.

Video Gain

Nominalni kompozitni video signal najčešće iznosi 1 volt pri čemu se potpuno zasićena slika prenosi na monitor. Često je slučaj da se video signal smanjuje i radi toga je često pojačalo ugrađeno u kvalitetnu opremu. Pojačalo pruža kontrolu smanjivanja ili pojačavanja signala.

Video Mixer

Uređaj koji se koristi kako bi spojio video signal dva ili više izvora. Usklađeni ulazni signal se mixaju jedan s drugim i ranim specijalnim efektima. Dvije slike se mogu nametnuti jedna na drugu dok se treća može ubaciti u predviđeni prostor u sceni.

Video Printer

Video printer je uređaj koji može kreirati hard kopiju jednog video frejma na papiru sličnom za razvijanje fotografija. Našao je primjenu u industrijskim, medicinskim i vojnim aplikacijama

Video Wall – Videozid

Videozid je veliki ekran koji se sastoji od više monitora koji su postavljeni jedan uz i na drugi, i tvore ejdan veliki ekran. Digitalni porcesor dijeli originalnu sliku u nekoliko djelova i pretvara analogni signal u digitalni uz respampliranje te genereira individualni analgni video izlaz za svaki monitor. Ovaj uređaj jre relativno skup i koristi za prikazivanje i prezentacije za veći broj ljudi.

VITC

Vertical Interval Time Code je popularna metoda za umetanje i čitanje kodova na videovrpci.

VOD

Video On Demand. Sustav koji omogućuje korisniku odabir video filmova koji će biti prikazani na njegovom TV prijemniku. Zahtjev se prenosi do centra putem interaktivnog TV sustava preko kabelskog ili standardnog modema ili telefonske veze.

VSWR

Variable Standing Wave Ratio. Pojam koji označava mjeru impendance koja odgovara elektornskim sklopovima i emiterima visokih frekvencija kako bi se postigao najbolji signal.

Pojmovnik
sačuvaj adresu ispis stranice