Pregled pojmova

DAS Audio RAM audio Shure JBL Guil Geni electronics Sanyo Barco Neo-neon

E pojmovi

EAV

Kraj aktivnog videa. Digitalni kod korišten uz digitalni video signal kako bi označio kraj video linije.

EBU

European Broadcasting Union

Edge Enhancing

Enhancing.v

EDH

Otkrivanje grešaka. Sustav temeljen na kodu koji je umetnut u digitalni video signa kako bi se detektirale moguće greške.

Editing Controller

Sustav koji kontrolira i sinhronizira više VTR-a, audio snimače i ostale uređaje az vrijeme postprodukcije.

EGA (enhanced Graphics Adapter)

Zastarjeli digitalni standard razvijen od IBM-a za stolna računala. Mogao je prikazati 16 od 64 boja pri rezoluciji od 640x350.

EIA Color Bars

testni signal sličan SMPTE barovima.

Eight Millimeter Video

Popularni video sustav za snimanje i playback video slike na 8-mm magnetskoj traci. Prednosti 8mm sustava su flexibilnost, lake kamere i visoka kvaliteta.

Electronic Color Filter

Sklop korišten za obradu videa koji imitira stakleni filter koji se koristi u fotografiji. Razni signali se generiraju i tada spajaju u različitim omjerima i proporcijama unutar video signala.

Encoding (color)

Postupak kojim se pretvaraju višestruki signali iz digitalne ili anlogne forme u kodirani signal bez očitog gubitka kvalitete signala. Uređaj za kodirenja najčešće prima RGB* ili YUV* ulaze iz digitalnog ili analognog izvora i konvertira signal u puno kompozitni Y/C video signal.

Enhancing (video Image)

Poboljšanje video slike povećavanjem visokih frekvencije i ostalih signala izgubljenih tijekom snimanja. Poznato je više tipavo poboljšavanja od koji su najpoznatiji luminance koji se upotrebljava za pojačvanje granice između svijetlih i tamnih slika i Chrominance koje poboljšava saturaciju boje i obnavalja prirodni spektar boja.

EPS

Encapsulated PostScript. The PostScript format i jezik su trademark Adobe Systems Inc(tm). EPS format is a postskriptni opsini format za datoteke koji je čitljiv višestrukim programima za grafičku obradu.

Eureka

Europski tehnološki razvojni projekt koji je definirao HDTV standard.

Pojmovnik
sačuvaj adresu ispis stranice